Home » In Memoriam » In Memoriam: Dr. Weston William Fields (1948-2023)

In Memoriam: Dr. Weston William Fields (1948-2023)

Op donderdag 25 mei 2023 is dr. Weston Fields in zijn huis te Alaska overleden. Hij is vijf en zeventig jaar geworden. Dr. Weston Fields werd onder creationisten bekend door zijn boek ‘Unformed and Unfilled: A critique of the Gap Theory’. In dit boek bekritiseert hij op theologisch-wetenschappelijke wijze de bekende hiaattheorie.

Wie denkt dat de hiaattheorie uitgestorven is, vergist zich. In discussies op social media komt deze theorie nog vaak voorbij. Dr. Weston Fields raakte ook geïnteresseerd in deze theorie. Uiteindelijk werd dit het onderwerp van zijn Th.D.-thesis. Voorzien van een voorwoord van de bekende dr. John C. Whitcomb werd deze dissertatie in boekvorm gepubliceerd.1 In 2005 verscheen er bij Master Books een heruitgave.2 Deze heruitgave wordt tegenwoordig nog veel gebruikt ter bestrijding van de hiaattheorie. Afgelopen maand overleed dus de schrijver van deze dissertatie. Naast de hiaattheorie verdiepte Fields zich ook in de Dode Zeerollen3 en schreef hij over de geschiedenis van Sodom en Gomorra.

Dr. Weston William Fields werd geboren op 16 januari 1948 te Long Beach (Californië). Toen Weston één jaar was verhuisde het gezin naar Kodiak (Alaska). Hij studeerde af aan de Kodiak High School en ging daarna college volgen aan het Faith Baptist Bible College in Omaha (Nebraska), met als hoofdvak Bible Studies. Daar ontmoette hij zijn eerste vrouw Beverly Butrin. Na het behalen van zijn bachelor studeerde hij verder aan het Grace Theological Seminary te Winona Lake (Indiana) en behaalde daar zijn Master of Arts en zijn Master of Divinity. Hij doceerde Grieks en Hebreeuws aan het seminarie terwijl hij zijn Th.D.-graad behaalde (summa cum laude). Deze werd, zoals hierboven gezegd, in boekvorm uitgegeven. In 1985 verhuisde het gezin naar Jeruzalem. Aan de Hebrew University te Jeruzalem promoveerde hij uiteindelijk op de geschiedenis van Sodom en Gomorra. Zijn proefschrift verscheen in 1992 en had als titel: ‘Sodom and Gomorrah, Tradition, Motif and Message: A Traditio-Literary Study of Genesis 19 and Related Narratives’. In 1991 werd dr. Field gevraagd om leiding te geven aan de ‘Dead Sea Scrolls Foundation’. Hij publiceerde diverse werken over de Dode Zeerollen. De leidinggevende functie behield hij tot zijn overlijden. In 1992 scheidde hij van zijn eerste vrouw en in 1995 hertrouwde Weston met Diane Gould. Fields woonde toen al in Kodiak. Hij kreeg in totaal vier kinderen. Op 3 juni 2023 is dr. Fields begraven in Kodiak.4

Een man die veel betekend heeft in de bestrijding van de hiaattheorie en het onderzoek naar de Dode Zeerollen is heengegaan. Maar wie schrijft die blijft. Zijn werk zal vermoedelijk nog veelvuldig gebruikt worden door theologen, historici én creationisten.5

Voetnoten

  1. Whitcomb was, als co-auteurs van The Genesis Flood, één van de pioniers die een herleving van het jongeaardecreationisme in de Verenigde Staten veroorzaakte. Hij overleed in 2020: https://oorsprong.info/in-memoriam-john-clement-whitcomb-1924-2020/.
  2. Bron: Fields, W.W., 2005, Unformed and Unfilled: A Critique of the Gap Theory (Green Forest: Master Books).
  3. De Dode Zeerollen waren een belangrijke vondst. Zie deze twee lezingen: https://oorsprong.info/de-dode-zeerollen-dr-pieter-lalleman-sprak-op-het-congres-geloof-jij-het-2013/ en https://oorsprong.info/de-dode-zeerollen-en-de-canon-van-het-oude-testament-dr-mart-jan-paul-sprak-op-het-congres-geloof-jij-het-2013/.
  4. Een aantal publicaties van zijn hand is hier te vinden: https://biblio.ebaf.edu/cgi-bin/koha/opac-search.pl?idx=&q=weston+fields&weight_search=1.
  5. Bronnen voor dit stuk: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid025Meqrp9wAXLLfhLm1zHw1zepQxCrqn6rievHJLjEsSCjg22XYwKwAuGHs6mASrJXl&id=673425379 en https://obituaries.adn.com/adportal/listingView.html?id=6199.