Home » Biologie » Het icoon van de ID-beweging bekeken door de ogen van een ingenieur – Drie nieuwe papers over het flagel

Het icoon van de ID-beweging bekeken door de ogen van een ingenieur – Drie nieuwe papers over het flagel

Het zweepstaartje (flagellum of flagel), het voortbewegingsorganel van een eencellig organisme, is een bekend organel en verheven tot icoon van de ID-beweging.1 Het is een niet-reduceerbaar complex organel en vormt daarmee een belangrijk argument voor Intelligent Design (ID) en tegen de standaard evolutietheorie. Uiteraard wordt hierover gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders van ID.2

Campylobacter, een geslacht van darmbacteriën met een unipolair of bipolair flagel. Bron: Wikipedia.

Onlangs verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift van de ID-beweging, Bio-Complexity3, drie publicaties van dr. Waldean A. Schulz.4 Dr. Schulz is wiskundige en computerwetenschapper en momenteel Senior Systems Engineer. Hij beschrijft in drie papers het flagel vanuit ingenieursperspectief (dus vanuit technisch oogpunt). In de papers wordt gefocust op de structuur, eiwitten en assemblage van een ‘normale’ flagel. De wetenschappelijke artikelen beschrijven dus uit welke onderdelen een flagel bestaat en hoe deze onderdelen met elkaar samenwerken. Wijst de complexiteit van het flagel op de Schepper? Dankzij ID-wetenschappers wordt dit organel in detail bestudeerd, zowel door naturalisten als door ID’ers. Volgens de laatstgenoemden blijft ondanks, of misschien wel dankzij, al dit onderzoek de flagel niet-reduceerbaar complex. De papers zijn via de website van het tijdschrift vrij te downloaden en ik hoop dat deze wetenschappelijke artikelen een steun in de rug zijn voor alle academici die vanuit een ‘Intelligent Design’-positie naar de natuur kijken.

Voetnoten

  1. De eerste ID-er die over de flagel schreef was de biochemicus dr. Michael J. Behe. Zie zijn boek Darwin’s black box: https://www.discovery.org/b/darwins-black-box/. Dit boek is ook in het Nederlands vertaald. Deze Nederlandse vertaling is alleen nog tweedehands te verkrijgen, zie bijvoorbeeld Boekwinkeltjes: https://www.boekwinkeltjes.nl/su/?qs=Michael+Behe&qt=&qo=&zip=&dist=0&lang=&tl=&img=0&oud=0&t=1&n=1&prijsvan=0.00&prijstot=.
  2. Dit jaar organiseerden Fundamentum en Geloofstoerusting een congres met als subthema Intelligent Design. De hele livestream is hier terug te zien: https://oorsprong.info/livestream-congres-2021/. De lezingen zijn hier afzonderlijk te bekijken: https://oorsprong.info/rondom-het-congres-2021-7-alle-lezingen-nu-ook-als-afzonderlijke-video-online/.
  3. Op een of andere manier worden de linkjes naar het tijdschrift Bio-Complexity door Facebook gezien als spam, daarom hier een kort artikel erover.
  4. Het eerste artikel is hier te vinden: https://bio-complexity.org/ojs/index.php/main/article/view/BIO-C.2021.1. Het tweede artikel is hier te vinden: https://bio-complexity.org/ojs/index.php/main/article/view/BIO-C.2021.2. Het derde artikel is hier te vinden: https://bio-complexity.org/ojs/index.php/main/article/view/BIO-C.2021.3.