Home » Genealogie » Heraldiek en het geslacht Van Meerten – Vier familiewapens in het wapenboek van Rietstap

Heraldiek en het geslacht Van Meerten – Vier familiewapens in het wapenboek van Rietstap

Onlangs kreeg ik de vraag hoeveel soorten familiewapens ‘Van Meerten’ kent. Dat zijn er ten minste vier: Betuwse Van Meerten (hazewindhond), Betuwse/Utrechtse Van Meerten (hoefijzers), Utrechtse Van Abcoude van Meerten (zuilen en witte/grijze leeuw) en Gorinchemse Van Meerten (rode leeuw). Op een wapenkaart ben ik nog een vijfde tegengekomen, maar daarover bestaat nog veel onduidelijkheid.

J.B. Rietstap heeft duizenden wapens verzameld en gepubliceerd in zijn ‘Planches de l’Armorial Général’.1 In deel vier komen de verschillende wapens voor. Dit deel is te vinden via Delpher. Hieronder een uitsnede van de vier verschillende wapens volgens Rietstap.

De Van Meertens met het hoefijzer komen voor in Breda, Holland, Utrecht en (eigen ervaring) Betuwe. De Van Meertens met de hazewindhond komen voor in Holland, Utrecht en (eigen ervaring) Betuwe. De Van Meertens met de rode leeuw komen voor in Gorinchem (voorouders van deze tak komen oorspronkelijk uit Utrecht). De Van Meertens met de zuilen en de witte/grijze leeuw komen voor in Utrecht en Holland.

Voetnoten

  1. Bron: Rietstap, J.B., 1938, Planches de l’Armorial Général (Den Haag: Martinus Nijhoff), p. 180. Digitaal: https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?objectsearch=Meerten&coll=boeken&identifier=MMKB06:000009358:00001.