Home » Biologie » Groene Specht van mond tot mond

Groene Specht van mond tot mond

Op 7 augustus trof ik bij Lienden Dik Hakkert, ook een natuurliefhebber. We spraken onder meer over de Groene Specht. De lachende roep van deze vogel – kluu-kluu-kluu – is de laatste decennia volop in het Betuweland te horen.

Dik vertelde dat er dit jaar een Groene Specht had gebroed in Lienden! Oei, dat had ik eerder moeten weten. Dan had ik foto’s kunnen maken van jongen die hongerig en nieuwsgierig vanuit de nestholte naar buiten blikten! Maar gelukkig, degene die de nestholte had ontdekt, had zelf foto’s gemaakt. Dik zou hem daarover benaderen. Zo gezegd zo gedaan.

Christiaan de Lange: ‘Van de zomer werd ik in de tuin, midden in Lienden aan het Marktplein, gestoord door het geschreeuw van een vogel. Na enige tijd zag ik een jonge Groene Specht achter me in het gras zitten. De vogel gaf luid en duidelijk blijk van zijn aanwezigheid. De vogel was uitgebroed in een oude, door paddenstoelen aangetaste pruimenboom van het ras Belle de Louvain. In de volksmond beter bekend als Hanen Kloten. Een vrij smakeloze fabriekspruim.’ Aldus Christiaan.

Op de foto ziet u het jong. De Groene Specht broedt meestal in een zelfgehakt hol in een oude loofboom. In dit geval in een boom met niet te pruimen pruimen. Maar de vogel-‘stamvrucht’ mocht er zijn: een heerlijk spechtenjong. Al op zoek naar voedsel? Het voedsel van deze soort ‘bestaat namelijk vooral uit mieren en wordt meestal op de grond verzameld.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2023, Groene Specht van mond tot mond, Het GemeenteNieuws 22 (42): 5.