Home » Gastbijdrage » Geen onderhoud maar afschaffing van de Bijbel – Kort briefje in het Nederlands Dagblad

Geen onderhoud maar afschaffing van de Bijbel – Kort briefje in het Nederlands Dagblad

Volgens professor Ad de Bruijne heeft de gereformeerde leer van de Bijbel onderhoud nodig (ND 11 februari). Maar waar het op neerkomt, is niet onderhoud in de zin van versterking, maar afschaffing. Uit wat hij zegt, blijkt dat niet het gezag bij de Schrift ligt, maar bij wat wij met allerlei menselijke overwegingen eruit opmaken. Vandaar dat hij aandacht vraagt voor ‘besef van relativiteit’, klaarblijkelijk ook als het gaat om het verstaan van Gods Woord.

Is God bij machte om zich verstaanbaar uit te drukken? Of moeten we achter zijn woorden om zich bekend te maken, zoeken naar een andere door Hem gewilde betekenis – die de schrijvers nooit bedoeld hebben en die ook strijdig is met de tekst? De klassieke leer gaat uit van het principe dat de Bijbel niet kan gebroken worden, en dat bij zorgvuldig luisteren elke tittel en jota geldt.

Een eenvoudig gedachte-experiment kan hier helderheid verschaffen. Hoe zou God dingen moeten zeggen om zijn bedoeling onmiskenbaar over te brengen? Seksualiteit buiten de huwelijksrelatie wordt steeds benoemd als ontucht. Alle teksten over homoseksualiteit wijzen die uitdrukkelijk af. De moderne opvatting is dat de Bijbel dat wel kan zeggen, maar dat dat niet geldt van relaties van liefde en trouw. Houden de aanhangers van deze opvatting daaraan vast als de Bijbel deze opvatting nog veel duidelijker en met meer teksten zou afwijzen? Als die vraag met ‘ja’ beantwoord wordt, dan blijkt dat het gezag niet meer ligt bij de Bijbel, maar bij wat wij nu acceptabel vinden. Dat is een fundamenteel andere bijbelleer. Is die moderne ‘zekerheid’ niet een opvallend verschil met het relativisme dat heerst over de bijbeluitleg? Respect voor het gezag van de Bijbel gaat uit van wat er staat en zoekt Gods wil niet in een betekenis achter of zelfs in strijd met de tekst. De moderne opvatting die nu wordt uitgedragen maakt de betekenis afhankelijk van de ontvanger en schaft daarmee het gezag van de Bijbel af.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit het Nederlands Dagblad. De volledige bronvermelding luidt: Westerkamp, D., 2025, Geen onderhoud maar afschaffing van de Bijbel, Nederlands Dagblad 81 (21.903): 16 (artikel).