Home » Kosmologie » ESA stuurt sonde naar Mars voor testmissie – Sonde Schiaparelli slaat te pletter op de rode planeet

ESA stuurt sonde naar Mars voor testmissie – Sonde Schiaparelli slaat te pletter op de rode planeet

Met een snelheid van 21.000 kilometer per uur suist de ruimtesonde door de atmosfeer van Mars. Het hitteschild aan de onderkant is roodgloeiend. Als de sonde een eind op weg is en langzaam afremt, ontvouwt zich een parachute en gaan de remraketten aan. Als deze defect zouden zijn zou de sonde met een veel te hoge snelheid te pletter slaan tegen de Marsbodem. Maar gelukkig: ze werken nog. Helaas worden de remraketten veel te vroeg weer uitgeschakeld. Met een, nog steeds, te hoge snelheid klapt de sonde tegen op de grond. Nog een teken van leven en dan… ruis.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA maakte op 20 oktober 2016 bekend dat de robot wel is geland maar dat deze zich niet gedraagt zoals verwacht. De sonde is succesvol de atmosfeer van Mars binnengedrongen, het hitteschild deed zijn werk, ook de parachute werkte naar behoren en ook de remraketten werden geactiveerd. Volgens ESA is het uitschakelen van deze remraketten de boosdoener, deze werden waarschijnlijk eerder uitgeschakeld dan de bedoeling was. Momenteel onderzoekt de ESA de data achter de landing en wat de oorzaak is van het vangen van ruis.1

Schiaparelli, zoals de sonde genoemd wordt, zou op woensdagmiddag om 16:48 het Marsoppervlak bereiken. De sonde is vernoemd naar de Italiaanse astronoom en directeur sterrenwacht wijlen Giovanni Schiaparelli. Deze beweerde kanalen op Mars ontdekt te hebben en is ook de ontdekker van de astroïde Hesperia met een diameter van 138 kilometer. Het doel van de Schiaparelli-missie was niet om onderzoek te doen maar als generale repetitie om de landingstechnologie en parameters te testen voor de echte missie. In 2020 wil ESA namelijk een wagentje op Mars laten rijden die grondonderzoek moet gaan doen in de hoop sporen van leven te vinden.2 1,3 miljard euro uitgeven voor een generale repetitie, is dat geen geldverkwisting? Ik ben het ermee eens dat deze gelden beter besteed kunnen worden aan creationistisch onderzoek dan aan de zoektocht naar sporen van leven op verre planeten. Toch is het niet helemaal weggegooid geld, want hoe meer we zoeken hoe meer we erachter komen dat onze planeet een unieke eenling in ons zonnestelsel is die leven bevat. Daarnaast draait het moederschip van de sonde nog steeds om Mars heen en doet daarbij onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer.

Leven op Mars?

Is er leven zoals wij dat kennen op Mars mogelijk? Er zijn daarvoor verschillende wetenschappelijke bezwaren aan te dragen3:

  1. Zo kent Mars extreme temperatuurverschillen (-140 graden Celsius tot +20 graden Celsius) wat niet bevorderlijk is voor het ontstaan van leven.4
  2. De planeet heeft geen magneetveld dus wordt elke dag gebombardeerd met ultraviolette straling en andere kosmische straling.5
  3. De atmosfeer van Mars kent een lage druk waardoor vloeistoffen al snel gasvormig worden.6
  4. De planeet Mars is geologisch inactief, de vulkanische activiteit is gestopt, en daardoor is er geen chemische cyclus waarbij mineralen en andere voedingsstoffen vanuit de mantel naar boven komen.
  5. Mars heeft geen beschermende atmosfeer meteorietbombardementen komen daardoor hard aan.
  6. Het ontdekte water op Mars blijkt te zuur en zout om leven, als dat al zou kunnen7, op een natuurlijke wijze te laten ontstaan.8

Al deze factoren maken de kans heel klein dat er leven gevonden wordt op de planeet. Men heeft de hoop nu gevestigd op de korst van Mars. De missie van ESA in 2020 zal daarom ook boren in het Marsoppervlak. Als er leven is op Mars dan moet dat zich bevinden in de korst of in hypothetische ondergrondse meren. ESA is bij haar onderzoek vooral op zoek naar methaan, dit methaan zou een aanwijzing geven dat er bacterieel leven is op Mars. Maar dat is niet gegarandeerd, methaan kan namelijk ook een geologisch product zijn. Methaan ontstaat namelijk ook als het mineraal olivijn blootgesteld wordt aan water en kooldioxide, producten die aanwezig zijn op Mars.9 We volgen de Marsmissie met belangstelling maar delen de hoge verwachtingen van mogelijk leven op Mars niet. Hoe meer onderzoek er gedaan wordt naar leven op de planeet Mars hoe meer we erachter komen dat er geen leven (mogelijk) is.

Dit artikel werd in 2016 door mij geschreven en is na een lichte bewerking hier geplaatst.

Voetnoten

  1. http://exploration.esa.int/mars/58475-schiaparelli-descent-data-decoding-underway/.
  2. http://exploration.esa.int/mars/58474-exomars-tgo-reaches-mars-orbit-while-edm-situation-under-assessment/.
  3. Hierbij werd ik geïnspireerd door het artikel afkomstig van de Nederlandse Wikipedia over Mars.
  4. Haberle, R.M., McKay, C.P., Schaeffer, J., Cabrol, N.A., Grin, E.A., 2001, On the possibility of liquid water on present-day Mars, Journal of Geophysical Research 106 (E10): 23317-23326.
  5. Molina-Cuberos, G.J., Stumptner, W., Lammer, H, Kömle, N.I., 2001, Cosmic Ray and UV Radiation Models on the Ancient Martian Surface, Icarus 154 (1): 216-222.
  6. http://www.universetoday.com/22587/atmosphere-of-mars/.
  7. Daar is discussie over en de meeste bijbelgetrouwe christenen wijzen spontaan ontstaan van leven af. Zie bijvoorbeeld dr. James Tour: https://youtu.be/zU7Lww-sBPg.
  8. http://www.space.com/4983-mars-water-salty.html.
  9. Oze, C., Sharma, M., 2005, Have olivine, will gas: Serpentinization and the abiogenic production of methane on Mars, Geophysical Research Letters 32 (10): L10203. Lyons, J.R., Manning, C., Nimmo, F., 2005, Formation of methane on Mars by fluid-rock interaction in the crust, Geophysical Research Letters 32 (10): L13201. Zie ook dit mooie overzichtsartikel in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/planeet-mars-laat-boertjes-methaangas~a3813440/.