Home » Betuwse streekgeschiedenis » De Romeinse kruikjes van Bart van Meerten – Piet Verwoert over Bart in Het Gemeentenieuws

De Romeinse kruikjes van Bart van Meerten – Piet Verwoert over Bart in Het Gemeentenieuws

Luchtfoto van De Nieuwe Waaij te Lienden. Bron: Google Maps.

In Het Gemeentenieuws van 16 augustus 2023 schreef Piet Verwoert een stukje over Bart van Meerten, zogenoemde Koning van de Marspolder. Een leuk stukje!

Bart werd ook wel Bart den Bom genoemd.1 Bart is geboren in 1909 te Lienden en was steenfabrieksarbeider van beroep. Bart werkte onder meer aan de ontgronding van het ‘Gat van Staal’. Daar groef hij Romeinse kruikjes op. Hij liet een puntgaaf urnkruikje zien aan de steenovenbaas de heer Nollen. Verwoert schrijft: “Hij pikte het gelijk in “’k Kreeg er gin stuiver veur vodje.” Toen hij later nog vier Romeise [sic] kruikjes opgroef, riep Bart de baas. “Hedde ze gezien. Bar mooie kruikjes wah. Gelijk sloeg ‘k er met de bats over her. Kas kepot allemaol. Ik gunde ze hem nie.”” Hij was tegen de ontgrondingen, maar het bleek vechten tegen de bierkaai te zijn. Bart zei: “Daor zy ‘k vierkant tege. Maar ’t zal wel weer deur gaon. Vechte tege ’t kapitaol kunde toch nie.

N.a.v.: Verwoert, P., 2023, Humor in Rivierenland. ‘Op waoter greui niks…’, Het Gemeentenieuws 22 (33): 3.

Voetnoten

  1. Welke plaats Bart heeft in de genealogie Van Meerten is de auteur (nog) niet bekend. Mijn vermoeden is dat het hier gaat om Albertus van Meerten (1909-2000), de zoon van Jan van Meerten (1884-1966) en Maartje Susanna de Bruin (1886-1956). Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-jan-van-meerten-1884-1966-en-maartje-susanna-de-bruin-1886-1956/. Mogelijk was zijn voornaam ‘Albertus’ en de roepnaam ‘Bart’. Ik heb navraag gedaan, wanneer dit bekend is hoop ik het artikel hiermee aan te vullen. Bovendien kreeg ik nog een tweede interview doorgestuurd. Deze hoop ik, als de Heere het geeft, ook nog samen te vatten.