Home » Algemeen » Ark Encounter van Answers in Genesis kleurt blauw-geel uit solidariteit met Oekraïne

Ark Encounter van Answers in Genesis kleurt blauw-geel uit solidariteit met Oekraïne

Wat al lang gevreesd werd, zeker in Oekraïne, werd twee weken geleden realiteit. Rusland is, op bevel van president Vladimir Poetin1 Oekraïne binnengevallen en een oorlog met veel doden, gewonden en ontheemden is het resultaat. En de strijd is nog lang niet over. Ondertussen al meer dan een miljoen vluchtelingen hebben asiel aangevraagd bij hun Europese buurlanden. Je kan en wil met het gezin niet in oorlogsgebied wonen. Bidden wij voor alle slachtoffers (gewond of gevlucht) en andere betrokkenen bij de oorlog?2

Ark Encounter kleurt blauw-geel uit solidariteit met Oekraïne. Bron: Screenshot van Twitterbericht Ark Encounter.

Wij mensen zijn geneigd om een zondebok aan te wijzen voor deze oorlog. Er klinkt in de politiek kritiek door richting alle partijen. Ik moest denken aan een artikel dat ik onlangs las van mevr. drs. A.M.P.C. van Hartingsveldt-Moree in de GezinsGids: “Die behoefte aan een zondebok is een gevolg van Genesis 3. Adam wijst naar Eva en Eva wijst naar de slang. We leggen de schuld graag buiten onszelf. Door de zonde is de medemens een tegenmens geworden. Verdelen gaat ons gemakkelijker af dan verbinden.3 Ook het voeren van oorlog is ten diepste een gevolg van de zondeval in het paradijs. Op deze biddag ook een oproep tot gebed voor Oekraïne en Rusland. Bid voor degenen die beide landen besturen. Bid voor vrede tussen de partijen. Bid voor wijsheid van de wereldleiders om verdere escalatie te voorkomen. Bid om bekering van de landen en de volkeren.

Uit solidariteit met Oekraïne kleurde vorige week maandag (28 februari 2022) een replica van de Ark van Noach blauw-geel.4 De kleuren blauw en geel vormen samen de vlag van Oekraïne. Het team van Ark Encounter5, die onderdeel uitmaakt van het creationistische Answers in Genesis,6 roept op om te bidden voor de bevolking van Oekraïne en hen te wijzen op het Ene Nodige. Het verlichte kruis bij de ‘deur’ van de ark wijst erop dat er nog vergeving mogelijk is, zelfs voor de grootste zondaren. Alleen door het bloed van de Heere Jezus Christus reinigt van alle zonden. Dat geldt niet alleen voor de mensen uit Oekraïne, maar ook voor de Russen.

Voetnoten

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Poetin.
  2. Zie bijvoorbeeld het nieuwsoverzicht van NOS voor de situatie van vandaag: https://nos.nl/collectie/13888/liveblog/2420401-nieuwe-sancties-eu-tegen-rusland-en-belarus-ook-rutte-wil-sneller-af-van-russisch-gas.
  3. Hartingsveldt-Moree, A.M.P.C. van, 2022, Verdeeldheid en verbondenheid in crisistijd. Een Bijbelse levenshouding in een lastige periode, GezinsGids 74 (18): 70-75.
  4. https://twitter.com/ArkEncounter/status/1498342377496399876.
  5. Ark Encounter is een prachtige replica van de ark van Noach uit de geschiedenis in Genesis. Dankzij een sponsor kon ik deze replica in 2018 bezoeken. Zie hier voor meer informatie over deze replica: https://arkencounter.com/.
  6. Voor Answers in Genesis: https://answersingenesis.org/.