Home » Geologie » Erosie » Natuurlijke brug, ‘Darwin’s Arch’ (Galapagoseilanden), door erosie ingestort

Natuurlijke brug, ‘Darwin’s Arch’ (Galapagoseilanden), door erosie ingestort

De natuurlijke brug, Darwin’s Arch, bij de Galapagoseilanden is door erosie ingestort. Dat meldden diverse media de afgelopen week. Er waren toeristen in de buurt, maar gelukkig raakte niemand gewond.

Darwin’s Arch in 2003. Bron: Wikipedia.

Darwin’s Arch was een 43 meter hoge rotsformatie in de vorm van een brug. De natuurlijke boog was zeer geliefd bij (natuur)fotograven. Helaas bestaat de brug sinds het begin van deze week niet meer. Darwin’s Arch stortte maandag 17 mei 2021 rond 11.20 uur in. Het Ecuadoriaans ministerie van Waterstaat en Milieu meldde dit op haar Facebookpagina.1 De natuurlijke brug bevond zich op minder dan een kilometer afstand ten zuidoosten van Darwin Island. Golfslag van de oceaan zorgde voor de natuurlijke brug. Voortgaande erosie deed de natuurlijke brug instorten. Erosie is een natuurlijk verschijnsel. Golven breken kustgesteente af. Het land wordt ingekort en de zee wint terrein. Dat was ook het lot van Darwin’s Arch. Duikers die een boottour maakten waren de ooggetuigen. Gelukkig raakte niemand gewond. De locatie wordt veel bezocht door duikers die naar roggen, dolfijnen, zeeschildpadden, hamerhaaien en ander zeeleven komen kijken.

Vernoemd

De brug is vernoemd naar de bekende natuuronderzoeker Charles Darwin (1809-1882). Daarbij verwijzend naar zijn iconische en beroemde bezoek aan de Galapagoseilanden in 1835. Nu de boog verdwenen is en er twee pilaren overblijven wordt gesuggereerd om de naam Darwin’s Arch te vervangen door The Pillars of Evolution. De Darwin-hagiografie is dus nog niet voorbij op de Galapagoseilanden.

Uitdagingen en creationistisch schrijfwerk

Galapagos Islands: A Different View.

Sommige geleerden zien dit soort snelle kusterosie als een uitdaging voor de naturalistische geologie.2 Creationisten hebben zich ook beziggehouden met de Galapagoseilanden. Er zijn ten minste twee boeken verschenen over de prachtige en unieke flora en fauna van de eilanden en de (geologische) ontstaansgeschiedenis vanuit creationistisch perspectief. Dr. Todd C. Wood schreef in 2005 zijn bekende ‘A Creationist Review and Preliminary Analysis of the History, Geology, Climate, and Biology of the Galápagos Islands3 en onder redactie van dr. Georgia Purdom verscheen in 2014 het illustratieve boek ‘Galapagos Islands: A Different View4 Tijdens het schrijven van deze boeken bestond Darwin’s Arch nog, nu is deze natuurlijke brug helaas verdwenen door het grillige golfgeklots van de oceaan.5

Voetnoten

  1. https://www.facebook.com/AmbienteEc/posts/4007867022634778.
  2. Zie deze video van GeoDoxa hier: https://www.youtube.com/watch?v=L_JH2yhyN-Y. Hieronder ‘embedded’. GeoDoxa heeft er ook een artikel over op de website van GeoDoxa: https://www.geodoxa.com/copy-of-strange-landscape.
  3. Zie Amazon: https://www.amazon.com/Creationist-Preliminary-Analysis-Galapagos-Research/dp/1597521809.
  4. Het boek wordt verkocht door bijvoorbeeld Answers in Genesis: https://answersingenesis.org/store/product/galapagos-islands-different-view/.
  5. De door mij gebruikte bronnen voor dit stuk zijn: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/artikel/5231847/galapagoseilanden-darwins-arch-ingestort-natuurlijke-erosie, https://www.nu.nl/buitenland/6134163/beroemde-rotsformatie-darwins-arch-bij-galapagoseilanden-ingestort.html, https://nos.nl/artikel/2381361-iconische-rotsformatie-darwin-s-arch-bij-galapagoseilanden-ingestort-door-erosie, https://www.theguardian.com/world/2021/may/18/galapagos-rock-formation-darwins-arch-collapses-from-erosion, https://www.bbc.com/news/world-latin-america-57153267, https://www.livescience.com/darwin-arch-collaspes-in-galapagos.html, https://nl.wikinews.org/wiki/Darwin%27s_Arch_ingestort, https://en.wikipedia.org/wiki/Darwin%27s_Arch, https://www.theweathernetwork.com/ca/news/article/darwins-arch-collapses-famed-galapagos-island-rock-formation, https://www.accuweather.com/en/winter-weather/darwins-arch-collapses-into-pacific-ocean/949004, https://www.nytimes.com/2021/05/18/world/americas/darwins-arch-collapse.html, https://www.nytimes.com/2021/05/18/world/americas/darwins-arch-collapse.html, https://www.cbsnews.com/news/darwins-arch-galapagos-islands-collapses-erosion/, https://jeugdjournaal.nl/artikel/2381375-beroemde-rots-darwin-s-arch-ingestort.html, https://www.anderlicht.nl/darwins_arch_duiken_galapagos.html, https://scubadiverlife.com/breaking-news-darwins-arch-collapses/, https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/18/darwin-s-arch-stort-in/ en https://eu.usatoday.com/story/travel/news/2021/05/18/darwins-arch-galapagos-islands-collapses-erosion/5146597001/. Er zijn nog tientallen andere bronnen te noemen. Die vertellen allemaal min of meer hetzelfde, dus voor nu volstaat dit.