Home » Bijbelse geschiedenis » Malina en haar reis naar Ofir in Brazilië – Bespreking van ‘Malina’

Malina en haar reis naar Ofir in Brazilië – Bespreking van ‘Malina’

“Malina wendt haar ogen vlug af en huivert. Die blik! De dierlijke begerigheid in zijn ogen, bezorgt haar een onaangenaam gevoel. Het blijft op haar netvlies kleven. Als zestienjarige voelt ze heel goed aan wat er achter deze blik schuilgaat. Ze loopt snel van de houten reling weg en zoekt haar vader op.”

Inhoud

De historische roman ‘Malina’ gaat over een zestienjarig meisje dat met haar vader voor de Bijbelse koning Salomo op reis gaat naar Ofir, om daar wierook te ruilen voor goud en edelstenen. De moeder van Malina is overleden en daarom is ze op haar vader aangewezen. Met haar vader en enkele andere Israëlieten gaat ze mee op een Fenicisch schip dat haar brengt in het land van de koningin van Scheba (de stad Sumhuram) én uiteindelijk in Ofir aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het gevoel van Malina tijdens die reis wordt goed beschreven door de schrijver, Adri Burghout. De reis verloopt dramatisch voor Malina. Aan het begin sterft haar vader, tijdens de storm op de oceaan verliezen ze een groot deel van de vloot uit het oog, op het vulkaneneiland wordt ze misbruikt door een bemanningslid van het schip (Hasdrubal), direct daarna staat de vulkaan op het vulkaneneiland uitbarsten en ze moeten halsoverkop naar het schip én direct wegvaren, na aankomst te Ofir blijkt de kapitein van het schip ernstig ziek te worden en uiteindelijk sterft hij ook, Malina blijkt zwanger te zijn geraakt en bevalt onderweg en als laatste blijkt bij terugkomst op het vulkaneneiland Hasdrubal krankzinnig geworden te zijn. Geen prettige reis naar Ofir voor Malina, maar uiteindelijk met een goede afloop! Hoe? Daarvoor moet je het boek zelf maar lezen.

Weet Magazine

Burghout werd voor het schrijven van deze historische roman geïnspireerd door de verhalen dat Ofir in Brazilië zou liggen. In Weet Magazine verschenen in 2012 twee artikelen over deze mogelijke handelsreizen.1 Later bleek, o.a. uit een artikel van J.P. van de Giessen2, dat het bewijsmateriaal voor deze reizen erg dun is. Er is niets mis mee om de hypothese dat Ofir in Brazilië heeft gelegen te verdedigen en meer argumenten hiervoor te verzamelen. De stelling dat Amerika bezocht werd ver voor Columbus is de afgelopen decennia in ieder geval steeds sterker geworden. We weten zeker dat er Vikingen in Noord-Amerika geweest zijn3 en dat de Chinezen mogelijk zelfs afreisden tot Zuid-Amerika4. Dit alles gebeurde vóórdat Columbus voet aan Caraïbische wal zette. Voor reizen die nog eerder gedaan zijn, kunnen we helaas nog niet genoeg bewijsmateriaal laten zien, maar dat maakt deze reis in de tijd van Salomo daarom nog niet onmogelijk. Burghout heeft in ieder geval een mooi, spannend en ontroerend boek geschreven over Malina en een mogelijke reis van de Feniciërs naar Ofir (in Brazilië). Het boek is geschikt voor volwassenen én jongeren vanaf een jaar of zestien.

Dit artikel werd geschreven in 2021.

Voetnoten

  1. Zie: https://weet-magazine.nl/wp-content/uploads/2022/03/Weet-12-Ontdekkers-van-Amerika.pdf en https://weet-magazine.nl/wp-content/uploads/2022/03/Weet-15-Salomos-goudleveranciers.pdf.
  2. Zie: http://www.bijbelaantekeningen.nl/blog/2019/06/19/christelijke-pseudowetenschap/ en http://w.giessenict.nl/blog/2019/06/20/een-vervalsing-doorgelicht-de-paraiba-inscriptie/.
  3. https://archeologieonline.nl/nieuws/eindelijk-tweede-viking-opgraving-in-amerika.
  4. Zie: https://www.bol.com/nl/f/1421/30013788/, maar deze hypothese is ook weer aangevochten: https://www.historischnieuwsblad.nl/1421-het-jaar-waarin-china-de-nieuwe-wereld-ontdekte/.