Home » Seksuele gerichtheid » IKEA wijst met de regenboogtas op de zondvloed – Een boodschap van zonde en genade

IKEA wijst met de regenboogtas op de zondvloed – Een boodschap van zonde en genade

De regenboog, het teken van Gods belofte dat de hele wereld nooit meer door water zal vergaan. De regenboog, die met haar prachtige kleuren getuigt van de schoonheid van Gods schepping. Was deze boog eeuwenlang dé boodschap van hoop, zonde en genade, is dit teken nu gekaapt door de LHBTIQ+-gemeenschap. Voor mij blijft de regenboog, ondanks deze verstoring, nog steeds het teken van Gods belofte: een boodschap van zonde en genade. Al die regenboogvlaggen die gehesen worden en tassen die uitgebracht worden in regenboogkleuren zijn een herinnering aan de grootste ramp die de wereld ooit trof. Sinds kort draagt de IKEA ook haar steentje bij in deze herinnering.

In juni wordt jaarlijks de zogenoemde ‘Pride Month’ gevierd. De gedachte om een ‘Pride Month’ te houden ontstond in de Verenigde Staten van Amerika en is sindsdien overgewaaid naar diverse andere landen van de wereld. De Belgische vestigingen van IKEA doen ook mee door de iconische tas, de ‘Frakta’, niet meer blauw te laten maar te versieren in regenboogkleuren. De ‘Frakta’ is al sinds 1996 een begrip in Nederland en daarbuiten. De tas heeft de naam ‘Kvanting’ (2019) en ‘Storstomma’ (2020) gekregen. In Zwitserland werd de tas in 2019 verkocht op de Internationale Dag Tegen Holebifobie1 en Transfobie (IDAHOT).

Een mooie en handige tas met prachtige kleuren. Een tas die doet denken aan de (wereld ná de) zondvloed en Gods belofte in Genesis 9.2 Hoewel het goed is om een stem te laten horen tegen haat en geweld tegen mensen met een LHBTIQ+-gerichtheid, moeten we het teken van de regenboog invullen zoals God deze bedoeld heeft: als boodschap van zonde en genade.3

Voetnoten

  1. Homo-, Lesbie en Biseksueel (HoLeBi).
  2. https://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/9.html.
  3. Gebruikte bronnen: https://www.hln.be/style/ikea-lanceert-iconische-tas-in-regenboogkleuren-voor-pride~a167337d/, https://www.beout.be/2019/05/23/ikea-verkoopt-frakta-boodschappentas-in-regenboogkleuren/, https://manvoorman.nl/de-pride-month-tas-van-ikea-kvanting/, https://www.flair.be/nl/lifestyle/ikea-frakta-tas-regenboogkleuren/, https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200514_04959452, https://www.dekrantenkoppen.be/detail/1289420/Ikea-lanceert-iconische-tas-in-regenboogkleuren-voor-Pride.html en https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200514_04959452.