Home » Genealogie » Het rouwbord van Lodewijk van Brakell (1646-1678) in ‘Bescheiden van rechterlijke aard, herkomstig van het Hof van Gelre en Zutphen’

Het rouwbord van Lodewijk van Brakell (1646-1678) in ‘Bescheiden van rechterlijke aard, herkomstig van het Hof van Gelre en Zutphen’

Op deze website werd al eerder gewezen op het rouwbord van Lodewijk van Brakell (1646-1678).1 Een tekening van de zestien kwartieren op dit rouwbord is te vinden in het Gelders Archief onder ‘Bescheiden van rechterlijke aard, herkomstig van het Hof van Gelre en Zutphen‘. Dat is mooi, want het rouwbord dat gehangen heeft in de Hervormde Kerk van Lienden is verloren gegaan. Daarom hieronder de bespreking van het rouwbord, een schets van hoe de lijnen precies lopen én een kwartierstaat waardoor het een-en-ander duidelijk wordt.2

De beschrijving van het rouwbord in de archieven is als volgt: “De 16 kwartieren van Lodewijk van Brakel, overleden op 30 januari 1678 voorkomende op het wapenbord in het koor van de kerk te Lienden”. De maker van dit afschrift is W. Delen, gesubstitueerde amptman en richter van de Nederbetuwe. Het hoort bij 0124 Hof van Gelre en Zutphen inv. nr. 5866, civiele processen 1765 no. 2. Het rouwbord hing tot 30 april 1762, de datum waarop de tekening gemaakt is, in het koor van de Hervormde Kerk te Lienden. De tekst tussen de kwartieren in luidt: “Obiit 30 Januari. Lodewijk van Brakel. Anno 1678. Ik ondergeschreven gesubstitúeerde amptman en Richter in Nederbetúe attestere out het wapen van Brakell als hier staat uijt gedrúkt of getekent, beneffens dese bijstaande sestien quartieren alsoo hangt op het choor in de kerk tot Lienden. Actúm den 30 April 1762.” We zien links de kwartieren Brakel, Millinck, Tempier, Vaeck, Meerten, Beijnhem, Van de Bos en Baert. We zien rechts de kwartieren: Baers, Brakel, Piraet, Vijgh, Blancher, Wijhe, Fustal en Gelder.

Uitleg: Lodewijk van Brakell was een zoon van Johan van Brakell en Dorothea de Baars. We volgen eerst de vaderlijke lijn. Vader Johan was een zoon van Johan van Brakell en Henrica van Millinck. Opa Johan was een zoon van Lodewijk van Brakell en Catharina Tempier. Oma Henrica was een dochter van Johan van Millinck en Margarita Vaeck. Overgrootvader Lodewijk was een zoon van Johan van Brakell en Johanna van Meerten.3 Overgrootmoeder Catharina Tempier was een dochter van Gerard Tempier en Helena van den Bosch. Overgrootvader Johan van Millinck was een zoon van Lambrecht van Millinck en Anna van Bremt4 Overgrootmoeder Margarita was een dochter van Hendrik Vaeck en Anna van Wees5 De lijn van moeder is als volgt. Dorothea de Baars was een dochter van Leonard de Bars de Peyrat en Antoinette van Brakell. Opa Leonard was een zoon van ? de Bars en ? de Peyrat. Het vervolg van het geslacht van opa is onbekend. Oma Antoinette is een dochter van Dirck van Brakell en Anna Vijgh. Overgrootvader Dirck was een zoon van Lodewijk van Brakell en Antonia van Wijhe Overgrootmoeder Anna was een dochter van Claes Vijgh en Anna van Gelder.

Voetnoten

  1. Het artikel hierover is hier te vinden: https://oorsprong.info/de-achtentwintigste-jaargang-van-de-nieuwsbrief-hkko-over-de-genealogie-van-het-geslacht-van-meerten/.
  2. Bron: https://www.geldersarchief.nl/bronnen/foto-s-en-films?mivast=37&mizig=210&miadt=37&miview=inv2&milang=nl&micode=0124&minr=1672328.
  3. Het parenteel van dit echtpaar is hier te vinden: https://oorsprong.info/parenteel-van-johanna-van-meerten-1600-en-johan-van-brakell-1580/.
  4. Hier wordt het wapen van ‘Van Beynum’ weergegeven, maar dit komt niet overeen met andere rouwborden.
  5. Hier wordt het wapen van ‘Van Baert’ weergegeven, maar dit komt niet overeen met de andere rouwborden.