Home » Genealogie » Het honderdenelfde jaargang van ‘De Nederlandsche Leeuw’ en telgen uit het geslacht Van Meerten

Het honderdenelfde jaargang van ‘De Nederlandsche Leeuw’ en telgen uit het geslacht Van Meerten

Het honderdenelfde jaargang van De Nederlandsche Leeuw, het maandblad van het Genealogisch-Heraldiek Genootschap, verscheen in 1994. In dit jaargang komen enkele telgen uit het geslacht Van Meerten voor.

Rouwborden

Van bladzijde 435-454 worden rouwborden uit de provincie Utrecht besproken.1Het betreft hier het elfde en twaalfde nummer van de honderdenelfde jaargang.{/note] In de vermeldde kwartieren komen ook enkele telgen uit het geslacht Van Meerten voor.

Op het rouwbord van Frederik Adolf van Reede in de Nederlands Hervormde Kerk van Amerongen komt bij de vermeldingen van de kwartieren het geslacht Abcoude van Meerten voor. Frederik Adolf is gesneuveld bij Bergen op Zoom op 17 of 18 juli 1638. Hij was cornet in het leger en 24 jaar oud. De vermeldde Abcoude Van Meerten is Heilwich van Abcoude van Meerten (±1510-1575). Zij was getrouwd met Dirk van Oostrum (1509-1603) en de bedovergrootoma van Frederik Adolf.

In dezelfde kerk ook een rouwbord van Catharina van Reede. Zij was de echtgenote van Carolus Alexander van Berck en overleed op 25 november 1651. Ook hier bij de kwartieren vermelding van het geslacht Abcoude van Meerten. Het gaat hier om dezelfde Heilwich. Catharina was een zus van de hierboven genoemde Frederik Adolf en Heilwich was daarmee ook haar bedovergrootoma.

In St. Joriskerk te Amersfoort hangt het rouwbord van ene Sael uyt den Eng die overleden is op 11 april 1656. Daarin wordt bij de kwartieren ‘Van Meerten’ genoemd. Het gaat om Johanna van Meerten (?-1600). Zij trouwde met Johan van Brakell (?-1580). Deze Sael uyt den Eng is een zoon of dochter van Hendrik Sael uyt den Eng (?-1620) en Aleid van Brakell (±1566-1619). Johanna van Meerten is dus de oma van deze persoon. Welke naam deze telg draagt is mij (nog) onbekend.

Voetnoten