Home » Onderwijs » ‘Help! Mam is verliefd’ en onze eerste voorouders

‘Help! Mam is verliefd’ en onze eerste voorouders

“‘Wat vinden je schoonouders er eigenlijk van?’ wilde oma weten. Het leek wel alsof ze Fleur helemaal niet gehoord had. ‘Therese!’ zei opa streng. ‘We zouden het hier niet over hebben.’ De spanning in de kamer was om te snijden. Oma keek boos naar opa, maar liet uiteindelijk haar schouders hangen. ‘Dank je,’ zei ze op een heel andere toon, toen mam haar een koekje aanbood. Fleur liet langzaam haar adem ontsnappen. Wat was dit ongemakkelijk, zeg!”

Docente Mirjam Schippers heeft al verschillende jongerenboeken op haar naam staan. Ze weet in die boeken ingewikkelde situaties goed te verwoorden en ook de gevoelens die daarbij kunnen horen goed te omschrijven. Dat doet ze ook zo in haar boek ‘Help! Mam is verliefd’. Het gaat hier over twee gezinnen die allebei een van de ouders kwijt is doordat ze overleden zijn. Het is heftig als een gezin op deze wijze al jong een van de ouders moet missen. Dat geldt ook voor de meiden Fleur (die haar vader heeft verloren) en Fenna (die haar moeder heeft verloren). Het is voor beide meiden aan het begin flink wennen dat de moeder van Fleur een relatie krijgt met de vader van Fenna. Alle twijfel en onzekerheden die daarbij horen beschrijft Schippers goed. Gelukkig blijkt er een klik te zijn tussen de beide gezinnen en aan het einde van het boek besluiten beide ouders te gaan trouwen. Hoe dat huwelijk gaat heeft Schippers bewaard in het volgende deel dat dit jaar uitkomt. Voor jongeren die met dezelfde situatie te maken hebben (maar ook jongeren die daar niet mee te maken hebben) is dit boek een aanrader om te lezen.

Onderwijs vanuit Genesis

De vader van Fenna worstelt ermee of het wel goed is om te hertrouwen na het overlijden van zijn vrouw. Hij heeft daar een open gesprek over met zijn dochter. Hierbij haalt hij ook Genesis aan en laat zich daardoor onderwijzen:

“‘Zelfs toen probeerde ik het nog tegen te houden’, zei papa. ‘Ik dacht dat het niet goed was en niet eerlijk tegenover jullie. Maar toen las ik op een avond een tekst in Genesis, waar de Heere God zegt dat het niet goed is dat een mens alleen is en daarna maakte God een vrouw voor Adam. De tekst kwam steeds weer terug, een dominee preekte erover, iemand citeerde het tijdens de Bijbelstudie. En toen gaf ik eindelijk toe aan mijn gevoelens voor Naomi. Ik geloof dat de Heere God ons bij elkaar gebracht heeft.’ ‘Wat mooi’, fluisterde Fenna. Langzaam voelde ze het verdriet van die avond wegstromen en voor het eerst was ze écht blij dat papa verkering had met Naomi.”

Dit artikel is in 2021 geschreven en vandaag op deze website geplaatst.

Andere boeken van Mirjam Schippers worden ook op deze website besproken. Het gaat om ‘Vrije val‘, ‘Chaos‘ en ‘Yes! Papa gaat trouwen‘.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit opvoedings- en onderwijsproject is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.