Home » Onderwijs » De 21e mijn en een denkvraag over Adam en Eva

De 21e mijn en een denkvraag over Adam en Eva

“In volle vaart rijdt Vilvoorde in de richting van Wijtschate. Vanaf de achterbank zien de kinderen de landerijen langs hen heen flitsen. Gelukkig is er nauwelijks verkeer. Alleen enkele politieauto’s komen hen tegemoet. De snelheidsmeter van de auto passeert de 100 kilometer pet uur. ‘We hebben nu even geen tijd om te overleggen wat er in het schuilhol is gebeurd, jongens’, zegt Vilvoorde. Zijn stem klinkt gehaast. Af en toe kijkt hij in de binnenspiegel naar de achterbank.”

Afgelopen maand bespraken we ‘Het hunebed’ van Johan Leeflang.1 Vandaag de bespreking van het eerste deel van de serie ‘De 21e mijn’. Het boek geschikt en geschreven voor tieners vanaf 10 jaar en uitgegeven bij uitgeverij De Banier. Het gaat over de Campers die dit keer op vakantie zijn in de buurt van Ieper. Bij Ieper is in de Eerste Wereldoorlog hard gevochten en het is de moeite waard deze plaats te bezoeken. Dat moeten de Campers ook zo gedacht hebben. Helaas gaat het anders dan ze verwacht hadden en belanden ze in een spannend avontuur met wapensmokkel en arrestaties. Ze moeten het avontuur bijna met hun leven bekopen omdat een van de mijnen uit de Eerste Wereldoorlog nog niet geruimd is en Sander en Michiel opgesloten zitten in een schuilhol met een tijdbom. Net op het nippertje kunnen de vrienden uit het schuilhol ontsnappen. De voorkant van het boek toont wat daarna is gebeurd. Ze beleven nog veel meer spannende dingen, maar daarvoor moet je het boek zelf maar lezen. Johan heeft weer een mooi verhaal geschreven voor jongeren.

Beter dan Adam en Eva?

Het is mooi dat Leeflang bij ieder boek dat hij schrijft een thema uit de geschiedenis neemt. Wat ik extra waardeer van het boek ‘De 21e mijn’ is dat hij hier, net als in ‘Het hunebed’, ook een stukje van onze vroegste geschiedenis in verwerkt is. Wanneer de Campers een stuk aan het fietsen zijn ontstaat er een gesprek onder andere over Adam en Eva n.a.v. de twee wereldoorlogen die Europa heeft ondergaan. Hieronder geef ik dat gesprek weer:

”’En dan nog iets’, zegt vader. Hij denkt even na over de woorden die hij moet kiezen. ‘God leidt alle dingen. Hij heeft de wereld niet losgelaten. We weten niet waarom die twee oorlogen moesten plaatsvinden. Maar blijkbaar moest dit allemaal gebeuren.’ Vader wacht even. ‘Weet je eigenlijk wanneer de allereerste oorlog op deze wereld begon?’ De kinderen denken diep na. ‘Bij Kaïn en Abel?’ probeert Rhodé. ‘Wel goed gevonden. Maar het was nog eerder.’ Vader kijkt hen aan. ‘De eerste keer was toen Adam en Eva niet naar de Heere luisterden. Zij wilden eigenlijk belangrijker zijn dan God. En als je jezelf het belangrijkst vindt, gaat het mis.’ ‘Hadden ze maar een andere keuze gemaakt’, zegt Michiel. Vader glimlacht. ‘Denk eens goed na. Zouden jij en ik het beter hebben gedaan dan Adam en Eva?’

De auteur geeft hier een denkvraag mee zonder met het antwoord te komen. Dat is mooi! Zouden wij het beter gedaan hebben dan Adam en Eva? Dat is een goede vraag om over na te denken en zeker tieners worstelen nog wel eens met deze vraag. De auteur bedank ik voor het schrijven van het boek en ik hoop met hem dat veel tieners ook dit boek zullen lezen.

Dit boek wordt binnenkort te koop aangeboden in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2021’. In de komende maanden zal dit project verder uitgekristalliseerd worden. Een dergelijk opvoedings- en onderwijsproject zal ook onderdeel zijn van het meerjarenplan ‘Fundamentum 2022-2027’, met uiteraard ieder jaar een ander jaartal. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.

Voetnoten

  1. https://oorsprong.info/een-spannend-tienerboek-over-het-hunebed/.