Home » Biologie » Betuwse Eiber

Betuwse Eiber

Op 18 oktober in Heteren geweest. Op de terugweg naar huis zag ik vanaf de weg Steenkuil twee Ooievaars, een geringde en een ongeringde. Iets westelijker nam ik vanaf de Rijndijk nog twee Ooievaars waar, allebei ongeringd. De geringde vogel digitaal vastgelegd. Op de foto ziet u de Stork met pootring. Op het beeldscherm bleek de vogel in Nederland te zijn geringd (NLA) met de code 2E320.

Insturen van de meldgegevens naar griel@vogeltrekstation leverde heel snel een antwoord op. De vogel is geringd op 25 juni 2013, nestplaats Molenstraat 28, IJzendoorn/Ommeren. Dus een geboren Betuwnaar. Door mij slechts 15 km van de nestplaats af gespot. Verstreken tijd na het ringen: 10 jaar, 3 maanden en 23 dagen. De meeste Ooievaars gaan dood in hun eerste levensjaar. Hoogbejaarde exemplaren kunnen wel ouder dan 30 jaar worden. Nu dan een Betuwnaar van ruim 10 jaar. Uit navraag bij het Vogeltrekstation bleek dat deze IJzendoornse vogel 24 keer buiten de Betuwe is waargenomen. Wel vaak vlak bij de Betuwe, denk aan Oss en Veenendaal. Maar deze vogel is niet wereldvreemd: 1 keer gespot in België en 1 keer in Spanje.

Site Vogelbescherming: ‘Nederlandse Ooievaars volgen vooral de trekroute via Frankrijk en Spanje en maken dan bij Gibraltar de oversteek naar Afrika waar ze doorvliegen tot in Mali.’ Dus heel wel mogelijk dat 2E320 op weg was naar of terugkwam uit Afrika. Edoch, Oost West thuis best. In woorden van deze Betuwse Eiber: Zuid Noord, heerlijk het Betuwe-oord (oord betekent hier gebied)!

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2023, Betuwse Eiber, Het GemeenteNieuws 22 (45): 13.