Home » Ecologie » Immer flitsend mooi!

Immer flitsend mooi!

Op 3 september de vogelhut in de Blauwe Kamer bezocht. Ik trof het want juist die week was het nieuwe vlonderpad geopend! Er ligt nu een fraai uitstekend te belopen plankenpad tot bij de vogelhuttrap. Op de planken staan regelmatig namen, of een wens, of een goed advies… Leuk! Een advies geef ik graag door: KIJK MET JE HART!

Vanuit de hut heb je een goed zicht op de eilandjes met houtige gewassen waar in het broedseizoen volop Aalscholvers, Blauwe Reigers en Lepelaars in en op nestelen. Nu hoorde ik nog enkele bedelende Aalscholverjongen en zag 68 Lepelaars, veelal rustend.

Maar… toen de verrassing! Om 15.13.10 streek een IJsvogel neer op een tak pal in het zicht van de hut! Oei, wat een beauty. Diverse foto’s kunnen nemen. U ziet er een van. De vogel zat wel wat in de schaduw, maar toch .. Om15.13.40 al weer gevlogen. Het zijn beweeglijke vogels met een flitsende vlucht. Iets later een IJsvogel aan de overkant van de plas gezien: minimaal 2 IJsvogels aanwezig.

Laten IJsvogels zich alleen hier regelmatig zien? Zeer waarschijnlijk hebben er dit jaar naast de Blauwe Kamer IJsvogels gebroed in de Palmerswaard bij Rhenen (mogelijk meerdere paren), in de Maneswaard bij Opheusden, in de Marspolder/ Nieuwe Waai/ Tollewaard (ook enkele paren?). Kortom op diverse plekken langs de Nederrijn heeft u grote kans op een ontmoeting met deze juweeltjes! Van plassen bij de Waal heb ik geen gegevens, maar ook daar komen ze voor.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit Het GemeenteNieuws. De volledige bronvermelding luidt: Kooij, H. van der, 2024, Immer flitsend mooi!, Het GemeenteNieuws 23 (42): 7.