Home » Seksuele gerichtheid » Op Witte Donderdag herdacht de Stevenskerk in Nijmegen het einde van de zondvloed

Op Witte Donderdag herdacht de Stevenskerk in Nijmegen het einde van de zondvloed

Wanneer je op de rivier de Waal vaart en je komt in de buurt van Nijmegen dan is de monumentale Grote of Sint-Stevenskerk al van ver te zien. Deze kerk werd in 1273 gewijd door Albertus Magnus. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 1969 weer heropgebouwd.1  Afgelopen donderdag (Witte Donderdag) liet een wethouder in de toren van de Stevenskerk de regenboogvlag wapperen. Met de regenboog beloofde de Heere dat deze aarde nooit meer door water zal vergaan. Zouden de Nijmegenaren daar ook aan gedacht hebben toen ze de vlag zagen wapperen?2

Waarschijnlijk niet. Het was die dag namelijk twintig jaar geleden dat Nederland, als eerste land ter wereld, het homohuwelijk legaliseerde. De Stevenskerk kon niet achterblijven omdat Nijmegen in de landelijke top 3 staat van steden met de meeste homohuwelijken.3 De wethouder sprak bij het uithangen van de vlag de volgende woorden: “20 jaar liefde voor iedereen, en dat kunnen vieren met een huwelijk!” Het is niet de eerste keer dat de vlag wappert aan de toren van de Stevenskerk. Dat was tijdens de zogenoemde Coming Outdag van 11 oktober 2015.4 Ook andere kerktorens en raadhuizen hingen op Witte Donderdag de vlag uit.5

Praktiserende homoseksualiteit wordt door veel orthodoxe christenen gezien als zonde. Zij gronden dit standpunt in Gods Woord, de Bijbel. Uiteraard moeten we de persoon met homofiele gevoelens in liefde omringen. Geweld en haat tegen deze mensen moet te allen tijde afgekeurd worden. Dat wil niet zeggen dat we daarmee de zonde goed kunnen praten. De Heere Jezus is daar heel duidelijk over in Johannes 8. Ja, ‘die van ulieden zonder zonde is, werpe eerst den steen op haar’. Maar ook, ‘ga heen, en zondig niet meer’.6 Een boodschap van zonde en genade. Dat is ook wat het teken van de regenboog laat zien. Daarom is het droevig dat veel kerken het teken van de regenboog nu ‘verkocht’ hebben aan de LHBTIQ+-gemeenschap. En dit teken zelfs in die hoedanigheid openlijk propageren. De Heere heeft dat niet gedaan, voor Hem is het sinds het einde van de zondvloed een teken van Zijn trouw en belofte.7 De Stevenskerk herdenkt dus, wellicht onbedoeld, zo het einde van de zondvloed. Laat dat een herinnering zijn. Iedere keer dat ik de regenboogvlag zie, moet ik denken aan de boodschap van zonde én genade. ‘Zonde’ als het gaat om de eerste wereld en ‘genade’ als het gaat om de door God behouden Noach.8

  1. Zie voor meer informatie over de Grote of Sint-Stevenskerk Wikipedia of de eigen website van de kerk. Resp.: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_of_Sint-Stevenskerk en https://www.stevenskerk.nl/.
  2. Eerder schreven we al over de zogenoemde regenboogtassen van IKEA: https://oorsprong.info/ikea-wijst-met-de-regenboogtas-op-de-zondvloed-een-boodschap-van-zonde-en-genade/.
  3. Een bron meldde dat er ‘130 mannen-echtparen’ en ‘200 vrouwen-echtparen’ in Nijmegen voor de wet getrouwd zijn sinds de legalisering van het homohuwelijk.
  4. Zie bijvoorbeeld: https://rn7.nl/nieuws/regenboogvlag-aan-stevenskerk-voor-coming-out-day en https://www.bndestem.nl/overig/nijmegen-eert-homo-s-met-eigen-regenboogvlag~a264accb/.
  5. Ik zag ook een bericht via Twitter voorbijkomen over een regenboogvlag aan de kerktoren van Zwolle. Dat bericht zorgde overigens voor inspiratie om dit artikel te schrijven.
  6. https://www.statenvertaling.net/bijbel/joha/8.html.
  7. De geschiedenis van de regenboog staat in Genesis 9: https://www.statenvertaling.net/bijbel/gene/9.html.
  8. Bronnen voor dit bericht: https://www.ad.nl/nijmegen/regenboogvlag-wappert-aan-stevenskerk-nijmegen-in-top-3-meeste-homohuwelijken~a1631ec1/, https://www.gelderlander.nl/nijmegen/regenboogvlag-wappert-aan-stevenskerk-nijmegen-in-top-3-meeste-homohuwelijken~a1631ec1/, https://rn7.nl/nieuws/de-regenboogvlag-hangt-aan-de-stevenstoren-ter-ere-van-20-jaar-homohuwelijk.