Home » Feedback & Vragen » Onhoudbare stelling: ‘Zoogdieren in het dinoleefgebied waren niet groter dan de huidige muizen’

Onhoudbare stelling: ‘Zoogdieren in het dinoleefgebied waren niet groter dan de huidige muizen’

Gisterenavond las ik het weer, de stelling dat zoogdieren in het dinotijdperk (of: dinoleefgebied) niet groter waren dan huidige muizen. Met ‘recente’ vondsten in het achterhoofd is dit een onhoudbare claim. Hierover heb ik vaker geschreven, bijvoorbeeld in Om Sions Wil1 en Weet Magazine2. Kennelijk hebben deze artikelen geen indruk gemaakt, want de stelling wordt zowel door naturalisten als creationisten herhaaldelijk onderschreven. Vandaag opnieuw een poging.

Het populair-wetenschappelijke tijdschrift Wetenschap in Beeld heeft de goede gewoonte om artikelen te bundelen in specials en deze uit te geven. Gisteren kreeg ik van een familielid, die op ziekenbezoek kwam, de special met als titel ‘Het verhaal van de mens’ cadeau. Een waardevolle uitgave, waarbij helaas uitgegaan wordt van een evolutionaire geschiedenis van het leven en de mens (Universele Gemeenschappelijke Afstamming). In deze special wordt verwezen naar zoogdieren in het leefgebied van de dinosauriërs.

Quote3:

“Uiteindelijk is de mens de grote winnaar doordat de dinosaurus plaatsmaakte voor zoogdieren. Die zijn op dat moment niet groter dan knaagdieren, die mogelijk overleven doordat ze als warmbloedigen de kou als gevolg van de meteorietinslag beter verdragen.”

Knaagdieren variëren in grootte daarom wordt als bijschrift verduidelijkt welke knaagdieren:

“In het dinotijdperk waren zoogdieren niet groter dan huidige muizen.”

Sommige creationisten nemen dit over4:

“Dan heb je daar klein beestenspul van zoogdieren. Onder andere deze Eomaia, de moeder van alle zoogdieren. Die leefde ook in het Krijt en daar vind je hier een fossiel van. Dat is een van de weinige zoogdieren in dat Krijt. En wat zie je nou in de aardlagen daarboven, van het Tertiair? Dan zijn de dinosauriërs uitgestorven en dan zie je dat in die aardlagen daarboven opeens alle hoofdgroepen van zoogdieren aanwezig zijn. Alle geslachten en families van zoogdieren. En volgens de evolutietheorie moeten die allemaal uit die huismuis zijn geëvolueerd. De tegeltjeswijsheid van een evolutionist: “Gedenk mens dat gij uit de huismuis zijt”. Vrij naar Genesis 3 vers 19.”

Waren zoogdieren in het dinoleefgebied niet groter dan een huismuis of muis?

Reactie

In de regel bleven de zoogdieren in het dinoleefgebied klein. Onlangs schreef ik nog hoe zo’n kleine zoogdierfamilie, waaronder Mesodma, een uitdaging vormen voor de zondvloedgrens rond het Krijt/Paleogeen.5 Maar er zijn flink wat uitzonderingen. Zoveel zelfs dat de stelling dat zoogdieren niet groter waren dan huidige muizen onhoudbaar is geworden. Bovendien was de zoogdierenvariatie in het dinoleefgebied erg groot. Dit is geen wishfull thinking, maar gebaseerd op talloze vondsten van zoogdierfossielen. Het woord ‘zoogdieren’ gebruik ik hier in de breedste zin van het woord, namelijk de Mammaliaformes (zoogdierachtige vormen). Uiteraard weet ik dat wel alle (moderne) zoogdieren Mammaliaformes zijn, maar niet alle Mammaliaformes (moderne) zoogdieren. Hieronder een tiental pareltjes, maar er zijn er meer te noemen:

(1) Repenomamus giganticus en (2) Repenomamus robustus. Deze roofdieren zijn mijn favorieten. In 2005 werd een opmerkelijke vondst gedaan, namelijk het eerstgenoemde zoogdier met een dinosaurus (jonge Psittacosaurus) in de maagstreek.
(3) Vintana sertichi. Dit beest werd gevonden in Madagascar en had wel wat weg van een Capibara.
(4) Didelphodon vorax. Dit was een zoogdier ter grootte van een kleine huiskat en leek een beetje op de Tasmaanse duivel. Het had een krachtige kaakbeet en at vermoedelijk kleine dieren én dino-eieren.
(5) Adalatherium hui. Het uiterlijk van Adalatherium had wel wat weg van een moderne das. Een bijzonder fossiel en het lijkt erop dat het beest een zenuwrijke en gevoelige snuit had. Een fossiel van het beest werd gevonden op Madagascar.
(6) Castorocauda lustrasimilis. Een aquatisch zoogdier dat qua uiterlijk wel wat leek op een moderne bever. Een fossiel van het beest werd gevonden in de Jiulongshan Formation in China.
(7) Sederipes goddardensis. Van dit soort zijn alleen de voetsporen (ichnofossielen) bekend. In 2018 werden deze voetsporen beschreven in Scientific Reports. Het zijn relatief grote voetsporen en daarom waarschijnlijk behorend tot een relatief groter zoogdier. De voetsporen zijn gevonden in de Patuxent Formation in de Verenigde Staten.
(8) Volaticotherium antiquum. Dit is ook een leuk zoogdiertje. Dit beestje leek wel op een vliegende kat/suikereekhoorn. Het was een zoogdier ter grootte van een eekhoorn en bezat een vlieghuid om tussen de boomtoppen te zweven. Dit zoogdier werd gevonden in China. Vanuit Argentinië is mogelijk ook een zweefvlieger bekend onder de naam Argentoconodon fariasorum. Hier is echter te weinig materiaal van gevonden om dat zeker te weten.
(9) Docodon victor. Dit is een van de grootste Mammaliaformes gevonden in de Morrison Formation in de Verenigde Staten. De soort werd in 1880 al beschreven door fossielenverzamelaar William Harlow Reed (1848-1915).
(10) Gobiconodon hoburensis. Dit is een van de grotere zoogdieren in het leefgebied van de dinosauriërs. Het beest woog naar schatting ongeveer 5,5 kilogram en had vermoedelijk een lichaamslengte van 35 centimeter. Het beest werd gevonden in Mongolië en Rusland.

Hier een tiental vondsten van soorten die in formaat (veel) groter waren dan een (huis)muis. De stelling dat zoogdieren niet groter waren dan huidige muizen moet worden verworpen op basis van de vondsten. Anno 2023 is deze stelling niet meer houdbaar en het is onjuist om deze stelling nog steeds te verdedigen.

Voetnoten

  1. Deze column is hier te lezen: https://oorsprong.info/column-zoogdiergebrom-in-dinoland/.
  2. Zie onder andere hier: https://oorsprong.info/dinos-moesten-zelf-ook-uitkijken/. We hebben een toestemmingsaanvraag lopen om ook de overige korte artikelen uit Weet Magazine van mijn hand hierover met bronvermelding op deze website te plaatsen.
  3. Bron voor de onderstaande twee quotes: Hansen, N., 2023, Het leven gaat stug verder, in: Het verhaal van de mens: 26-37.
  4. Bron voor deze quote: Hoogerduijn, J.E., 2018, Over vliegende rozijnen en stokoude heksen: de rol van vooroordelen in de studie van aardlagen en fossielen, congresbijdrage op het congres van 9 juni 2018 te Zwolle. Link: https://oorsprong.info/aardlagen-fossielen-over-vliegende-rozijnen-en-stokoude-heksen-drs-hans-hoogerduijn-spreekt-op-scheppingscongres-van-9-juni-2018/. Overigens waardeer ik het werk van drs. Hoogerduijn enorm als het gaat om het Rekolonisatiemodel. Het is alleen maar aan te bevelen dat creationisten zich bezighouden met alternatieven voor de standaard naturalistische gedachte van deep time en Universele Gemeenschappelijke Afstamming.
  5. Zie: https://oorsprong.info/mesodma-een-biostratigrafische-uitdaging-voor-een-k-pg-zondvloedgrens/.