Home » Hongarije » Ongegronde belediging – Ambassadeur van Hongarije reageert op column prof. dr. Ad de Bruijne

Ongegronde belediging – Ambassadeur van Hongarije reageert op column prof. dr. Ad de Bruijne

Graag wil ik reageren op de column van de heer De Bruijne (Nederlands Dagblad, 9 april). Hij doet een schandelijke, ongegronde belediging: ‘aan deze gladjanus [Orbán] kleeft inmiddels Oekraïens bloed’, zonder ook maar enige moeite te doen dit met bewijs te onderbouwen.

Hongarije is vanaf het begin duidelijk geweest over de oorlog: in overeenstemming met de gezamenlijke standpunten van de EU en de NAVO, die wij volledig onderschrijven, veroordelen wij de militaire agressie, staan wij voor de soevereiniteit van Oekraïne en zullen wij op elke mogelijke manier internationaal onderzoek ondersteunen dat is gericht op het identificeren van de daders van het bloedbad in Boetsja. In het kader van de grootste humanitaire operatie in de geschiedenis van ons land leveren wij bovendien honderden tonnen aan voedsel en andere giften. De regering, publieke en private instellingen, ngo’s en vrijwilligers sloegen de handen ineen om humanitaire hulp te bieden. Wij zullen niemand aan zijn of haar lot overlaten. Hongarije heeft inmiddels ruim een half miljoen vluchtelingen opgevangen. Dit betekent dat, op een bevolking van 9,7 miljoen, Hongarije in verhouding de meeste oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne heeft verwelkomd. De heer De Bruijne zou eerst deze feiten kunnen overwegen voordat hij opnieuw besluit te belasteren.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen uit het Nederlands Dagblad. De bronvermelding luidt: Kocsis, A., 2022, Ongegronde belediging, Nederlands Dagblad 78 (21.032): 14.

Vorige week schreef Lorens Knap op deze website ook een artikel over de inmiddels beruchte column van prof. dr. Ad de Bruijne. Het artikel van Knap is hier te lezen.