Home » Genealogie » Hoeveel naamdragers van de geslachtsnaam ‘Van Meerten’ bevinden zich in Nederland?

Hoeveel naamdragers van de geslachtsnaam ‘Van Meerten’ bevinden zich in Nederland?

Alle naamdragers van het geslacht ‘Van Meerten’ te verbinden aan één stamboom is een hele klus. Hoe krijg je alle takken aan elkaar als de puzzelstukjes ontbreken? Dat geldt niet alleen voor het verleden, maar ook wat betreft het verleden. Het Meertens Instituut en Centraal Bureau voor Genealogie hebben een interessante tool uitgebracht waarbij per Nederlandse gemeente het aantal naamdragers weergegeven wordt. Het gaat om naamdragers die in 2007 in de gemeente woonden en ‘Van Meerten’ als geslachtsnaam voerden.1

2007

Hieronder ziet u een kaartje. In 2007 waren er 620 naamdragers van de geslachtsnaam ‘Van Meerten’. Onder het kaartje een top-25 van gemeenten. De 25e plaats is een gedeelde plaats namelijk naast Gemeente Eindhoven ook de Gemeente Leidschendam-Voorburg en Gemeente Nieuwegein met allen zes naamdragers. Sommige plaatsen zouden ook gedeeld moeten zijn qua aantal, maar daar hebben we gekozen voor de alfabetische volgorde. Het is niet vreemd dat de meeste naamdragers zich in de Betuwe bevinden. In deze streek liggen namelijk de wortels van het geslacht ‘Van Meerten’. Het buurtschap Meerten (bij Lienden) ligt in de Gemeente Buren dicht in de buurt van de Gemeente Neder-Betuwe.

Top 25

Naam gemeente Aantal naamdragers
Gemeente Neder-Betuwe 54
Gemeente Amsterdam 34
Gemeente Buren 25
Gemeente Overbetuwe 23
Gemeente Tiel 23
Gemeente Utrecht 22
Gemeente Westland 21
Gemeente ’s-Gravenhage 18
Gemeente Lingewaard 16
Gemeente Ede 14
Gemeente Veenendaal 14
Gemeente De Bilt 12
Gemeente Hilversum 12
Gemeente Nijmegen 12
Gemeente Rhenen 12
Gemeente Rotterdam 12
Gemeente Nijkerk 11
Gemeente Almere 9
Gemeente Apeldoorn 9
Gemeente Arnhem 8
Gemeente Kerkrade 8
Gemeente Maasdriel 8
Gemeente Haarlem 7
Gemeente Zutphen 7
Gemeente Eindhoven 6

1947

Het aantal naamdragers in 1947 is ook bekend. Het gaat om 455 naamdragers die de gelachtsnaam ‘Van Meerten’ dragen. In 60 jaar is er dus een toename van 165 naamdragers. Uiteraard zijn er naamdragers af gegaan (door huwelijk of overlijden) en bij gekomen (door huwelijk of geboorte). Hieronder een plaatje met daarop de naamdragers in 1947 per provincie. De gemeenten zijn helaas niet weergegeven.

Voetnoten

  1. De link naar de website is hier te vinden: https://www.cbgfamilienamen.nl/nfb/detail_naam.php?gba_lcnaam=van%20meerten&gba_naam=van%20Meerten&nfd_naam=Meerten,%20van&operator=eq&taal=.