Arnoldus Buchellius (of: Aernout van Buchel) is langs geweest bij verschillende kerken en heeft daar onder andere rouwborden nagetekend. Deze heeft hij gepubliceerd in zijn ‘Monumenta passim in templis ac monsteriis Trajectinae urbis atque agri inventa’. Het boek is door Het Utrechts Archief ingescand en getranscribeerd. Buchell heeft ook de Kerk van Maarssen bezocht. Hij vereeuwigde het rouwbord van Willem van Zuylen van Nyevelt. De tekeningen van de kwartieren zijn te vinden op scan 265 van ‘Monumenta’.1
Het rouwbord bevat acht kwartieren en in het midden een wapen met helmteken. De tekst erboven geeft uitleg. Er staat: ‘Den 28 Meert ao 1637, is Joncker Willem van Zule va Nievelt tot Utraght de 19 gestorven gebracht tot Maerssen ende aldaer begraven met dese wapenen.’ Hieruit leren we dat Willem op 19 maart 1637 te Utrecht is overleden en dat hij op 28 maart 1637 te Maarssen is begraven in de kerk van Maarssen. In het midden zien we het familiewapen en helmteken van Van Zuylen van Nyevelt. De kwartieren aan de linkerkant zijn als volgt: Van Zuylen van Nyevelt, Van Arkel van Heukelum (of: Van Acquoy), Van Buchell en Van Zuylen van Blasenburg. Aan de rechterkant zien we: Van Oostrum, Van Malsen, Van Abcoude van Meerten en Van der Haar.
Uitleg: Willem van Zuylen van Nyevelt was een zoon van Steven van Zuylen van Nyevelt en Cornelia van Oostrum. Vader Steven was een zoon van Frederik van Zuylen van Nyevelt en Lucia van Buchell. Opa Frederik was een zoon van Steven van Zuylen van Nyevelt en Heilwich van Arkel van Heukelum. Oma Lucia was een dochter van Edmond van Buchell en Judith van Zuylen van Blasenburg. Moeder Cornelia was een dochter van Dirk van Oostrum en Heilwich van Abcoude van Meerten. Opa Dirk was een zoon van Nicolaas van Oostrum en Mathia van Malsen. Oma Heilwich was een dochter van Willem van Abcoude van Meerten en Woltera van der Haar.