Home » politiek » Debuut op de kandidatenlijst voor SGP Overbetuwe – Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Debuut op de kandidatenlijst voor SGP Overbetuwe – Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Aanstaande woensdag 16 maart 2022 is het een bijzondere dag voor Nederland. Dan kan het Nederlandse volk kandidaten (ver)kiezen voor de raad van honderden gemeenten. Dit jaar ook mijn debuut op de kandidatenlijst van de SGP Overbetuwe. Stemt u ook op een van de (lokale) christelijke partijen?

Luchtfoto uit de jaren 1920-1940 van Elst (Gelderland), Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Bron: Wikipedia.

Christelijke politieke partijen

De bekendste christelijke politieke partijen zijn natuurlijk degenen die ook landelijk operatief zijn. Dat zijn CDA, ChristenUnie en SGP. Maar lokaal zijn er ook andere christelijke partijen actief, zoals Jezus Leeft in diverse gemeenten, de Christelijke Arbeiderspartij (CAP) in Bunschoten, de Protestants-Christelijke Groepering (PCG) in Buren, de Protestants-Christelijke Groepering (PCG) in Wijk bij Duurstede, de Gereformeerde Beginsel Partij (GBP) in Ede, Krachtig Urk en Hart voor Urk in Urk, Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) in Oldebroek, de Christelijke Partij Burgerbelangen (CPB) in Steenwijkerland,  en de Protestantse Combinatie Waddinxveen (PCW) in Waddinxveen.1 Stemt u ook op een van deze partijen? Het is goed dat het christelijk geluid ook op lokaal niveau in ’s lands vergaderzalen wordt gehoord.

SGP Overbetuwe

Afgelopen week viel de kandidatenlijst van de gemeente Overbetuwe op de mat. Op de vijftiende plaats van de SGP Overbetuwe, als lijstduwer, wordt mijn naam weergegeven. Het is de SGP in Overbetuwe helaas nog niet gelukt om in de gemeenteraad te komen. Wellicht dit jaar?

Op de website allecijfers.nl worden grafieken weergegeven van de opkomst van de bevolking van gemeente Overbetuwe.2 Hierboven een screenshot van deze grafiek en een screenshot van de huidige zetelaantallen. We zien dat de gemiddelde opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen 55% is. Voor kleine partijen met een trouwe achterban is dat gunstig. De grootste partij is het CDA, een vanouds christelijke partij, met 9 zetels in de huidige raad. De ChristenUnie heeft 1 zetel in de huidige raad en is daarmee de kleinste partij. CDA is met 9 zetels ruim de grootste. Gevolgd door D66, Gemeentebelangen Overbetuwe en GroenLinks met alle drie 4 zetels. De VVD heeft 3 zetels, BurgerBelangen Overbetuwe en PvdA allebei 2.

Laten we hopen en bidden dat de christelijke partijen zo groot blijven en dat de SGP de komende tijd haar achterban ook kan vertegenwoordigen in de raad. Waarom SGP?3 Op de cover van het maartnummer van ‘De Banier’, het ledenmagazine van de SGP, staat: ‘SGP strijdt voor het behoud van christelijke waarden’. Bijbelgetrouwe politiek is van levensbelang, want Gods geboden en richtlijnen zijn goed voor alle mensen.

Voetnoten

  1. Dit zijn de mij bekende partijen, mocht ik er nog meer vinden dan zal ik deze lijst uitbreiden.
  2. https://allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/gemeente-overbetuwe/.
  3. Het lokale partijprogramma is hier te vinden: https://overbetuwe.sgp.nl/actueel/publicaties/verkiezingsprogramma-2022-2026.