Home » Genealogie » De St. Janskerk te Utrecht in de Monumenta van Buchelius (2) De tekst op het rouwbord van Anna van Abcoude van Meerten van Essensteijn (1510-1597)

De St. Janskerk te Utrecht in de Monumenta van Buchelius (2) De tekst op het rouwbord van Anna van Abcoude van Meerten van Essensteijn (1510-1597)

Onlangs schreef ik op deze website over de vondst van een grafkelder waarin onder andere Anna van Abcoude van Meerten van Essensteijn (1510-1597) begraven ligt.1 Deze vondst werd in de zomer van 1885 gedaan omdat er reparaties werden verricht aan de vloer van de hoofdwacht op het Janskerkhof te Utrecht. In het boek Monumenta passim in templis ac monsteriis Trajectinae urbis atque agri inventa van Arnoldus Buchellius (de latinisering van Aernout van Buchel) (1565-1641) kwam ik meer informatie tegen. Hieronder en in de volgende artikelen geef ik de transcriptie en vertaling in een zevenluik weer. Met dank aan Het Utrechts Archief voor de transcriptie en vertaling.2

De transcriptie van de tekst op het rouwbord, zoals weergegeven door Buchelius, luidt:

”in tabula:

I.O.T.M. Christo sacrum.

Dominae Annae de Abcouden a Merthen ab Essestein, quae cum multis annis adversus mortem, continuo fere morbo ex animi moerore colluctata patientissima esset, precibus instanter ad Deum emissis, ut ex hoc ergastulo liberaretur, exaudita tandem spiritum Creatori remisit, cum exulasset annos 87, dies 21, abiit 16 decembris anno Salvatoris 97.”

De vertaling luidt:

”Op een bord:

I.O.T.M. Aan Christus gewijd

Voor Anna van Abcoude van Meerten van Essestein, die jarenlang vrijwel voortdurend ziek was, maar met een bedroefd gemoed heel geduldig tegen de dood bleef strijden. Ze heeft dringend tot God gebeden om uit dit aardse tuchthuis verlost te worden, tot haar gebed verhoord werd en ze eindelijk haar geest aan haar Schepper terug kon geven. Ze heeft 87 jaar en 21 dagen in ballingschap geleefd, en ging heen op 16 december in het jaar van de Verlosser 1597.”

Voetnoten

  1. https://oorsprong.info/de-ontdekking-van-de-gemetselde-grafkelder-van-anna-van-abcoude-van-meerten-van-essensteijn-1512-1597/.
  2. Het boek van Buchelius is in het geheel hier te lezen: https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&micode=Hss_Van_Buchel_Monumenta&miview=inv2#inv3t1, onderstaande afbeelding is een deel van scan nummer 96.