Home » Recensie » ‘Het transgenderisme belooft een leven van vrijheid, maar in plaats daarvan wacht er niets dan slavernij’ – Bespreking van ‘Een transgender komt thuis’

‘Het transgenderisme belooft een leven van vrijheid, maar in plaats daarvan wacht er niets dan slavernij’ – Bespreking van ‘Een transgender komt thuis’

Transgenderisme staat momenteel volop in de belangstelling, mede door de sterke lobby van de lhbti-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel). Ook in De Wachter Sions zijn nog niet zo lang geleden enkele artikelen hieraan gewijd van de hand van dhr. G.R. van Leeuwen. Er zijn relatief veel jongeren die zich ongelukkig voelen bij het geslacht waarin zij geboren zijn. Er bestaat de mogelijkheid om in transitie te gaan, door chirurgische ingrepen en hormoonbehandeling een lichaam van het andere geslacht te krijgen.

Dit proces wordt door Laura Perry (een aantal jaren noemt ze zich Jake), beschreven in ‘Een transgender komt thuis1, haar aangrijpende, en soms ontroerende en schokkende levensverhaal. Geboren in een christelijk gezin, leidde ze al snel een dubbelleven met seks, alcohol, satanische muziek en demonen. ‘Ik sprintte richting de poorten van de hel’ (p. 52). Ze haatte het om vrouw te zijn en heeft veel offers gebracht om door transitie man te worden. Aandoenlijk is hoeveel moeite de ouders doen om hun dochter terug te brengen op het rechte pad. Uiteindelijk moest Perry concluderen: ‘Maar toen ik eenmaal mijn doel bereikt had, bleef ik leeg en gebroken achter’ (p. 139). ‘Wat vrijheid had moeten zijn, was nu mijn gevangeniscel geworden’ (p. 143). Innerlijke rust ontbrak en het omgaan met de valsheid van haar identiteit was een uitputtingsslag.

Na ca. 9 jaar als transgender met een partner geleefd te hebben komt ze weer met de Bijbel in aanraking. Na een lange en moeilijke weg om uit de transseksuele levensstijl te stappen, ‘komt ze weer thuis’ in haar oorspronkelijke Baptistengemeente. Zoals in het inleidend hoofdstuk door het Bijbels Beraad M/V aangegeven, is het geestelijk klimaat waarin zich een en ander afspeelt, niet zoals we dat gewoon zijn. De boodschap die de auteur wil doorgeven is echter duidelijk. ‘Het transgenderisme belooft een leven van vrijheid, maar in plaats daarvan wacht er niets dan slavernij. Je wordt een slaaf van die identiteit’ (p. 200). ‘Wanneer iemand in zonde leeft, komt er altijd een punt waarop zijn levensstijl, hoe opwindend en bevredigend die aanvankelijk ook lijkt, hem leeg achterlaat en hem doet hongeren naar iets echts en zinvols’ (p. 210).

Dit boek laat zien hoe jongeren kunnen worstelen met hun genderidentiteit. Die jongeren zitten (misschien) ook in onze kerken. Perry beschrijft ook hoe zondig het is om aan de verleiding toe te geven en in transitie te gaan. Concrete adviezen worden gegeven hoe in gesprek te gaan met transgenders. Kortom, vanwege onze verworden maatschappij, is het helaas de moeite waard om van de inhoud van dit boek, geschreven door een ‘ervaringsdeskundige’, kennis te nemen.

Dit artikel is met toestemming van de auteur en de redactie overgenomen uit De Wachter Sions. De bronvermelding luidt: Verboom, W., 2023, Boekbespreking, De Wachter Sions 70 (32): 8.

Voetnoten

  1. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij De Banier en hier te koop: https://www.debanier.nl/een-transgender-komt-thuis.