“Adam en Eva vinden het fijn in de tuin die God gemaakt heeft. Er zijn veel bomen en ze hangen allemaal vol met fruit. Daar mogen ze lekker van eten.”
Het is goed als er boeken bestaan die de Bijbelse geschiedenissen aan onze kinderen willen doorgeven. Nog mooier is het als de auteur laat zien dat ze deze geschiedenissen serieus neemt en zo goed mogelijk, en tegelijk op een eenvoudige wijze, na probeert te vertellen. Zo ook het boekje van Marijke ten Cate. Ze vertelt in het boek God maakt de aarde op eenvoudige en heldere wijze over Genesis 1 tot en met 3. Voor diegene die daar niet mee bekend zijn: het gaat hier om de geschiedenissen van de schepping en de zondeval. Ten Cate begint bij het begin: “In het begin is er niets” en eindigt bij het feit dat Adam en Eva uit het paradijs worden gestuurd: “Zo stuurt God de mensen weg uit de mooie tuin. Adam en Eva moeten nu hard werken om voor elkaar te zorgen.” Tussenin worden de dagen in chronologische volgorde besproken, zien we Adam en Eva in het paradijs, zien we de zondeval en zien we het ter verantwoording roepen van Adam en Eva door God. Alles ingebed in de chronologie zoals de Schrift die ons geeft.
De bijbehorende platen zijn prachtig en aansprekend getekend. We zien bij de plaat van de eerste dag wel het licht uit een richting komen, maar er wordt in de tekst aangegeven dat de zon, de maan en de sterren pas op de vierde dag geschapen zijn. Dat is in overeenstemming met de Schrift. Op de vijfde dag zien we de vissen en de vogels op de plaat terwijl de plaat van de zesde dag de landdieren en de mens toont. Op de laatste plaat zien we Adam werken op zijn akker terwijl de zwangere Eva kleren maakt voor de baby.
Dit boek is een aanrader om aan kinderen voor te lezen. De kleuterleeftijd is daarvoor het meest geschikt schat ik zo in. Uit ervaring weet ik dat kinderen in deze leeftijd enthousiast zijn over het boekje. Het verhaal uit God maakt de aarde werd eerder ook uitgegeven in de Prentenbijbel.
Dit artikel is door de auteur in 2019 geschreven.
Deze bespreking is onderdeel van het project ‘Onderwijzen en opvoeden voor de toekomst – Leren over onze vroegste geschiedenis in 2022’. Dit project is onderdeel van het jaarplan ‘Fundamentum 2022’. Het boek is hier opgenomen in de lijst van gelezen kinder- en jeugdboeken.