Home » Genealogie » Tekening van Grafzerk van Johan van Amerongen (?-1641) in ‘Monumenta’ van Buchellius

Tekening van Grafzerk van Johan van Amerongen (?-1641) in ‘Monumenta’ van Buchellius

Arnoldus Buchellius (of: Aernout van Buchel) is langs geweest bij verschillende kerken en heeft daar onder andere rouwborden en grafzerken nagetekend. Deze heeft hij gepubliceerd in zijn ‘Monumenta passim in templis ac monsteriis Trajectinae urbis atque agri inventa’. Het boek is door Het Utrechts Archief ingescand en getranscribeerd. Omdat het vooral in het Latijn geschreven is, heeft de archivaris ook voor een Nederlandse vertaling gezorgd. Daar maak ik hieronder, met dank aan Het Utrechts Archief, gebruik van. De tekeningen van de wapens zijn te vinden op scan 309 van ‘Monumenta’ 1

Op de tekening hiernaast zien we de grafzerk van Johan van Amerongen (?-1641). Op de zerk staat “Ego hodie, cas tu” en “O V. Februar.“. In het midden van de zerk is het familiewapen van het geslacht Van Amerongen te zien. Aan de rechterkant worden de volgende kwartieren weergegeven: Amerongen, Diepholt, Broeckhoven en Egmond met IJsselstein. Aan de rechterkant worden de volgende kwartieren weergegeven: Hattem, Oostrum, Rijnestein en Abcoude van Meerten. De vertaler heeft er nog enkele zaken bijgevoegd. Het gaat volgens de vertaler om soldaat jonkheer Jan (of Johan) van Amerongen. Hij is overleden in 1641. De zerk was ten tijde van Buchellius te zien in de Catharijnekerk te Utrecht.

Uitleg: Johan van Amerongen was een zoon van Jacob van Amerongen en Heilwich van Hattem van Rijnestein. Vader Jacob was een zoon van Johan van Amerongen en Françoise van Diepholt. Moeder Heilwich was een dochter van Johan van Hattem van Rijnestein en Maria van Oostrum. Opa Johan was een zoon van Gevert van Amerongen. Oma Françoise was een dochter van Coenraat van Diepholt en Fransken van Egmond van IJsselstein.2 Opa Johan was een zoon van Jerephaes van Hattem van Rijnestein en Johanna van Nijewael. Oma Maria was een dochter van Dirck van Oostrum en Heilwich van Abcoude van Meerten.

Voetnoten

  1. Het boek is via deze link te raadplegen: https://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mivast=39&mizig=210&miadt=39&miview=inv2&milang=nl&micode=Hss_Van_Buchel_Monumenta&minr=38783122.
  2. Zij was de dochter van Christoffel (bastaard) van Egmond van IJsselstein en Elisabeth van Renesse. Deze Christoffel was een bastaardzoon van Frederik van Egmont met een onbekende vrouw. Frederik was graaf van Buren en Leerdam, heer van IJsselstein en raadslid-kamerheer van Karel de Stoute en Maximiliaan van Oostenrijk.