Home » Genealogie » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (29) Het rouwbord van Cornelia van Oostrum (1608-1647)

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (29) Het rouwbord van Cornelia van Oostrum (1608-1647)

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De negenentwintigste bijdrage in deze serie gaat over het rouwbord van Cornelia van Oostrum (1608-1647).

Het rouwbord van Cornelia van Oostrum was te vinden in de kerk te Wijk bij Duurstede. De tekst op het rouwbord luidt “Ao. 1647 den 1. Aug: is in den Here gerust de Wel Ed. Joffr. Cornelia, van Oestrum oud sijnde XXXIX en V maenden en is hier bij haer Wel Ed. voorouders begraven”. In het midden zien we het familiewapen Van Oostrum/Van den Bongaert. Aan de linkerkant van dit rouwbord zien we de wapens van: Van Oostrum, Van Abcoude van Meerten, Van Oostrum en Spruyt van Kriekenbeek. Aan de rechterkant zien we de wapens van: Van den Bongaert, Torck, Van Reede en Van Nyenrode.

Uitleg: Cornelia van Oostrum was een dochter van Johan van Oostrum en Margaretha van den Bongaert. Vader Johan was een zoon van Johan van Oostrum en Maria van Oostrum. Opa Johan was een zoon van Dirk van Oostrum en Heilwich van Abcoude van Meerten. Oma Maria was een dochter van Johan van Oostrum en Maria Spruyt van Kriekenbeek. Moeder Margaretha was een dochter van Barend van den Bongaert en Maria van Reede Opa Barend was een zoon van Bernhard van den Bongaert en Elisabeth Torck. Oma Maria was een dochter van Godert van Reede en Geertruijd van Nyenrode.

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.