Home » Genealogie » Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (27) Het rouwbord van Maria van Oostrum (1542-1621)

Spitten in het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (27) Het rouwbord van Maria van Oostrum (1542-1621)

Het wapenboek van Maximiliaan Louis van Hangest d’Yvoy (1753-1831) geeft een schat aan informatie over glazen, graven en wapen- en rouwborden. Veel van deze informatie is door de achterliggende oorlogen verloren gegaan, maar dankzij het wapenboek Van Hangest d’Yvoy kan er een reconstructie worden gemaakt. In deze serie wil het wapenboek doorkruisen op telgen uit het geslacht Van Meerten. Ervan uitgaande dat de copyright verstreken is, heb ik specifieke uitsneden gemaakt.1 Het boek is te bezichtigen via het ledendeel van Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde (KNGGW).2 De zevenentwintigste bijdrage in deze serie gaat over het rouwbord van Maria van Oostrum (1542-1621).

Het rouwbord van Maria van Oostrum was te vinden in de kerk te Wijk bij Duurstede. De tekst op het rouwbord luidt “De Wel Edele Erentrijke Deugdzame Joffrouw Maria Van Oestrum. Weduwe van Zalige Jor. Johan van Oestrum in zijn leeven schout tot Wijck is in den Here gerust op 25 Dec 1621. oud 79 Jaar 22 Maand”. In het midden zien we het gedeelde wapenbord van de families van Van Oostrum en Van Oostrum. Aan de linkerkant van dit rouwbord zien we de wapens van: Van Oostrum, Sloijer, Jutphaas van Blockhove en Heerman. Aan de rechterkant zien we de wapens van: Spruijt, Van Heemskerk, Sonnevelt en De Edel.

Uitleg: Maria van Oostrum was de dochter van Johan van Oostrum en Maria Spruyt van Kriekenbeek. Vader Johan was de zoon van Johan van Oostrum en Petronella Blockhoven van Jutphaas. Opa Johan was een zoon van Alphard van Oostrum en Maria Sloyer. Oma Petronella was een dochter van ? Blockhoven van Jutphaas en ? Heerman. Moeder Maria was een dochter van Bruyn Spruyt van Kriekenbeek en Maria van Sonnevelt. Opa Bruyn was een zoon van Hugo (?) Spruyt van Kriekenbeek en Hadewich van Heemskerk. Oma Maria was een dochter van ? van Sonnevelt en ? de Edel.

Voetnoten

  1. Mocht het anders liggen dan laat ik mij graag hierover informeren.
  2. https://www.knggw.nl/raadplegen/wapenboeken/.